sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Tasapaksu tasapeli

Melko viileässä heinäkuun alkuillassa pelattu ottelu Rovaniemen Palloseuran ja joensuulaisen Jipon välillä ei tarjonnut paikalle saapuneille 1323 katsojalle suuria jalkapallon hienouksia Aleksandr Kokon hienoa yksilösuoritusta lukuunottamatta. Varamiehinen JIPPO puolestaan pelasi ottelussa ennakkoluulottomasti ja saalisti yliajan maalillaan pelistä arvokkaan tasapelipisteen.

Lauantain ottelu, jossa kohtasivat sarjan kärkijoukkue RoPS ja seitsemäntenä sarjassa oleva JIPPO alkoi tuttuun tapaan tunnustellen. Näin ovat alkaneet oikeastaan lähes kaikki RoPS:n kotiottelut. Osin tämä johtuu myös siitä, että vierailijat tulevat yleensä Rovaniemen keskuskentälle pelaamaan puolustusvoittoisella taktiikalla ja RoPS:n oma pelin käyntiinsaaminen kestää aina oman tovinsa. Kun peliä oli pelattu noin kymmenen minuuttia, pääsi Aleksandr Kokko (kuvassa) laukomaan kotijoukkueen ensimmäisestä kunnon tilanteesta, mutta tämän laukauksen Jipon maalivahti Santtu Korpelainen kuitenkin torjui. RoPS:n seuraava paikka tuli Jose Manuel Riveran vapaapotkusta, mutta tämänkin varmasti pelannut Korpelainen nappasi käsiinsä. Tämän jälkeen JIPPO rakensi pari kohtuullista tilannetta, mutta ilman tulosta. Kun peliä oli pelattu noin 40. minuuttia pääsi Kokko iskemään pallon Mika Lahtisen oikealta tulleesta keskityksestä maalin perukoille, mutta pelin heikosti tuomaroinut Jani Laaksonen vihelsi tilanteesta vapaapotkun vierailijoille. Näin tauolle mentiin maalittomassa 0-0 tilanteessa.

Toinen puoliaika alkoi samoin kuin ensimmäinen, RoPS piti palloa ja JIPPO keskittyi joukkuepuolustamiseen ja sitä kautta vastaiskuihin. Kotijoukkue sai kuitenkin pelin edetessä peliä enemmän haltuunsa, mutta vapaapotkuista tai niiden jälkitilanteista eivät esimerkiksi Rivera tai jälleen hyvin pelannut laitapakki Antti Peura onnistuneet viimeistelemään ottelun avausmaalia. Pelin ensimmäinen hyväksytty täysosuma näki päivänvalon ottelun 80. peliminuutilla, kun Kokko omalla taidokkuudellaan laittoi Jipon puolustuksen ”pakettiin” ja laukoi vastustattomasti pallon ohi hyvin Jipon maalissa pelanneen Korpelaisen. Näin tilanne pelissä oli 1-0. Ottelun 87. peliminuutilla Kokko siirtyi aplodien tahdittamana vaihtoon ja hänen tilalleen kentälle tuli Joonas Pennanen. Jo aiemmin RoPS oli vahtanut kentälle Tuomas Tyystälän, joka korvasi keskikentällä Tuomo Könösen.

Ottelun lopussa RoPS yritti jäädyttää peliä parhaimpansa mukaan. Aivan ottelun lopussa maalivahti Mikko Vilmunen törmäsi pahan näköisesti Jipon Toni Tahvanaisen kanssa ja hoitotoimenpiteiden ansiosta lisäaikaa peliin tuli lisää. Vilmunen kyselikin moneen otteeseen ja kovaan ääneen ottelun päätuomarilta kuinka kauan peliä tullaan lisäajalla pelaamaan, mutta tätä tuomarina toiminut Jani Laaksonen ei kuullut tai ei halunnut kuulla. Kun ottelu oli jo 95. peliminuutilla sai JIPPO käsittämättömän helpon näköisesti vapaapotkun noin 30 metristä. Vapaapotku pomppi maalin eteen paristakin Jipon pelaajasta ja lopulta Olli-Pekka Itälä viimeisteli aivan maalin edestä 1-1 tasoituksen. Tämä olikin pelin viimeinen tapahtuma ja näin peli päättyi tasatulokseen 1-1 (0-0).

Ottelu oli RoPS:n osalta varsinkin johtoasemassa heikkoa, sekä pelillisesti että taktisesti. On myös todettava, että RoPS:n kone käynnistyy yleensä kunnolla vasta ottelun toisella puoliajalla ja tähän ongelmakohtaan joukkueen valmennusjohdon tulee pureutua entistä tarkemmin. Muutoksia joukkueessa on tapahtunut myös jonkin verran, sillä Ebrima Sohna on siirtynyt ulkomaille paremman sopimuksen perässä ja osin häntä korvaamaan RoPS on palkannut jo viime kaudella sinivalkoisia edustaneen Eetu Muinosen. Pelistä on myös todettava, että Jipon taiteluilme lukuisista poissaoloista huolimatta oli ottelussa hyvä ja joukkue pääsi näin tärkeä tasapelipiste mukanaan kotimatkalle. RoPS sen sijaan ei voi olla tyytyväinen tasapeliin, vaikka se vankistikin joukkueen sarjajohtoa Viikinkien hävitessä melko yllättäen kotiottelunsa FC Hämeenlinnalle.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina, jolloin se kohtaa kotikentällään seinäjokilaisen SJK:n. Ottelu alkaa tuttuun tapaan klo 17:00.

Paitsion ottelun vakuuttaja: Aleksandr Kokko -taidokas yksilösuoritus 1-0 maalissa, alati vaarallinen hyökkäyspäässä.