tiistai 21. toukokuuta 2013

RoPS vaivatta jatkoon Suomen Cupissa

Rovaniemen Palloseuran hyvät otteet saivat jatkoa Suomen Cupissa joukkueen kukistettua maanantai-illan puolivälieräottelussa porilaisen FC Jazzin 3-0 (2-0). Vierasjoukkue RoPS:n maaleista vastasivat Emenike Mbachu (kuvassa) kahdella osumallaan ja vanhalla kotikentällään pelannut Aleksandr Kokko. Ottelu pelattiin Porin Stadionilla 812 katsojan edessä.
Aloitukseen RoPS marssitti lähes parhaan kokoonpanonsa. Maalissa tosin aloitti Oskari Forsman, vasempana laitapakkina Antti Peura sekä toisena keskuspuolustajana Victor Turcios. RoPS aloitti pelin vahvasti pitäen palloa kotijoukkuetta enemmän ja halliten kenttätapahtumia. Vierailijat saivatkin kaipaamansa onnistumisen maalin muodossa jo pelin 11. minuutilla, kun laituri Emenike Mbachu viimeisteli 0-1 lukemat taululle. Tämän jälkeen ottelu hieman tasoittui ja FC Jazz pääsi peliin alkua paremmin mukaan. Toisesta maalista pelissä vastasi kuitenkin ensimmäisen osuman tapaan Emenike, joka viimeisteli hallitulla sijoituksella maalin takanurkkaan 0-2 lukemat ottelun 38. peliminuutilla. Tilanteessa FC Jazzin puolustus ei pysynyt nopean Emeniken kyydissä ollenkaan. Tämä olikin ensimmäisen puoliajan viimeinen onnistuminen ja näin tauolle mentiin RoPS:n kahden maalin johdossa.
Toisella puoliajalla FC Jazz piti palloa enemmän, mutta vaarallisia tilanteita joukkue ei juuri pystynyt rakentamaan. RoPS:lle tilanne oli otollinen, sillä kahden maalin johdossa joukkue pystyi pelaamaan melko rennosti ja varmistamaan tätä kautta jatkopaikkansa. Vieraiden käskyttäjä Kari Virtanen odotti toisella puoliajalla todella pitkään ennen kuin teki vaihtoja kenttäkoostumukseen. Monet odottivat jo aiemmin vaihtoja, mutta usein vaihtojen suhteen konservatiivinen Virtanen teki ensimmäisen vaihtonsa vasta ottelun 82. peliminuutilla, jolloin Joonas Pennanen korvasi kentällä Mika Lahtisen. 84. peliminuutilla kaksi maalia iskenyt Emenike siirtyi vaihtoon ja kentälle asteli Mika-Matti Maisonvaara. Ja vielä 86. peliminuutilla RoPS vaihtoi Nicholas Otarun kentältä ja tilalle kirmasi Trinidad ja Tobagon maajoukkuemies Ataulla Guerra. Ottelun ollessa jo lisäajalla löi RoPS viimeisen naulan FC Jazzin arkkuun, kun Kokko (kuvassa) pääsi viimeistelemään 0-3 lukemat kasvattajaseuraansa vastaan. Tästä johtuen Kokko ei maaliaan juhlinut, vaikka onnistuminen hyvältä maistuikin.
Voiton ansiosta RoPS eteni Suomen Cupissa jo välierävaiheeseen, jossa se kohtaa kotikentällään IFK Mariehamnin 17.8. eli vasta noin kolmen kuukauden päästä. Otteluiden ripottelu pitkin kautta onkin asia, mikä cupissa tällä(kin) kaudella ontuu. Jos Suomen Cupia halutaan Palloliiton puolelta todella kehittää, ei puolivälieräotteluiden ja välierien välillä saisi missään nimessä olla tämän mittaista taukoa. Elokuuhun mennessä satunnainen jalkapallon seuraaja on jo unohtanut, mitä toukokuun otteluissa tapahtui tai että cupin pelejä edes Suomessa pelataan. Kun esimerkiksi Norjassa cupin finaali on lähes kansanjuhlan tasoinen tilaisuus pitkine televisiolähetyksineen, Suomessa finaali pelataan loppusyksystä puolityhjille katsomoille. Tänä vuonna RoPS on kuitenkin nostamassa cup-huumaa ainakin Pohjois-Suomessa ja tämän huuman soisi jatkuvan aina finaaliin asti.
RoPS:n kiivas pelitahti saa jatkoa jo kuluvan viikon torstaina, jolloin se kohtaa kotikentällään turkulaisen FC Interin. Ottelu pelataan Rovaniemen keskuskentällä klo 18:30 alkaen.