maanantai 3. kesäkuuta 2013

RoPS:n vieraspiina jatkuu

Rovaniemen Palloseuran tuloksellisesti vaisut vierasottelut saivat edelleen jatkoa, kun joukkue hävisi sunnuntai-illan Veikkausliigaottelunsa FF Jaroa vastaan. Ottelun loppulukemat Pietarsaaren Keskuskentällä 1642 katsojan edessä kirjattiin numeroin 2-1 (1-0). Vierailija RoPS:n ainoasta maalista vastasi joukkueen tehopelaaja Aleksandr Kokko (kuvassa).

Helteisessä säässä pelattu ottelu Jaron ja Rovaniemen Palloseuran välillä arvioitiin ennakkoveikkailuissa melko tasaiseksi kohtaamiseksi. Kummaltakin joukkueelta puuttui avauskokoonpanostaan muutamia tärkeitä pelaajia, koska RoPS oli ottelussa ilman Ndukaku Alisonia, Albin Granlundia, Niklas Tarvajärveä ja pelikiellossa ollutta kapteeniaan Antti Okkosta. Jaro puolestaan pelasi ilman Frank Jonkea, Simon Skrabbea, Mattias Warghia ja Hendrik Helmkeä. Avausjakso alkoi RoPS:n kannalta tutusti eli joukkue sai otteluun hyvän lähdön rakennellen muutamia hyviä tilanteita, mutta ilman onnistumisia. Jaro oli ensimmäisellä puoliajalla palloa enemmän pitävä joukkue, kun vierailija RoPS keskittyi tyylinsä mukaan vastaiskuihin. Ottelun ensimmäinen kunnon laukaisutilanne siunaantui Emenike Mbachulle 5. peliminuutilla, mutta nopeaa avausmaalia ei tästä tilanteesta kuitenkaan nähty. Avausjakson edetessä kotijoukkue pääsi peliin entistä paremmin mukaan ja Markus Kronholm pääsi laukomaan vaarallisesti, mutta veto meni hieman ohi Tomi Maanojan vartioiman maalin. RoPS:n Emenike pääsi myös pariin otteeseen laukaisutilanteeseen, mutta hänen ruutinsa oli edelleen märkää. Kun ottelu oli jo 44. peliminuutilla, Jaron Kronholm pelasi kulmatilanteessa pallon Mike Bannerille, joka siirsi pelivälineen nopeasti maalin takakulmalle, mistä Shahdon Winchester jatkoi täydestä vauhdista puskullaan pallon maalin perukoille ja taululle 1-0 lukemat. Tässä tilanteessa mentiin myös ottelun puoliajalle.

Toisella puoliajalla molemmilla joukkueilla oli omat tilanteensa maalintekoon. Ensimmäinen vaarallinen tilanne tuli kotijoukkueen Jonas Emetille heti jakson alussa, mutta hänen vetoonsa lähes 30 metristä RoPS:n maalissa pelannut Maanoja venyi tyylikkäästi torjuen pallon kulmaksi. Pari minuuttia tästä ja Emenike (kuvassa) pääsi ohjaamaan oikealta tulleesta keskityksestä, mutta RoPS:n epäonneksi hänen jatkonsa suuntautui maalin sivuverkkoon. 55. peliminuutilla oli Kronholmin vuoro päästä maalitilanteeseen, mutta hänen laukauksensa meni niukasti yli maalin. 59. peliminuutilla RoPS teki ottelun ensimmäisen vaihtonsa, kun farmijoukkue TP-47:stä lainassa ollut Trayon Bobb teki ensiesiintymisensä sinipaidassa. Vaihtoon tuli laidalla pelannut, mutta keskellä huomattavasti paremmin viihtyvä Ataulla Guerra. Bobb pääsikin oivaan maalipaikkaan lähes heti kentälle tultuaan, mutta hänen viimeistelynsä tilanteessa oli vaatimatonta ja näin Jaron maalivahti Jesse Öst sai huokaista helpotuksesta maalillaan.

Kun ottelua oli pelattu 68. minuuttia, sai Jaro rangaistuspotkun tilanteesta, jossa Iidle Elmiä rikottiin sääntöjen vastaisesti Faith Friday Obilorin toimesta rangaistusalueella. Pallon taakse asteli kapteeni Emet, joka siirsi pallon varmasti maalin vasempaan alakulmaan ja taululle 2-0 lukemat. Heti tämän jälkeen ottelun 69. peliminuutilla RoPS suoritti toisen vaihtonsa, kun Joonas Pennanen korvasi kentällä Mika-Matti Maisonvaaran. RoPS haki lopussa kentälle lisää tuoreita jalkoja ja kun peliä oli pelattu 81. minuuttia, nuori Olli Pöyliö sai vihdoin ja viimein peliaikaa RoPS:n paidassa. Hän tuli kentälle Mika Lahtisen tilalle. Ottelun lopussa RoPS pääsi pelaamaan ylivoimalla, kun Jaron Alexander Tumasyan oli kentän laidalla kramppien takia ja tässä vaiheessa kotijoukkue oli jo käyttänyt kaikki kolme vaihtoaan. Kun pelikello näytti jo 90. minuuttia tuomittiin puolestaan RoPS:lle rangaistuspotku. Vieraiden Ville Saxman kaadetiin maalivahdin alueella ja tulos tästä oli selviö, pallo rangaistuspilkulle. Tilanteeseen asteli itseoikeutetusti Kokko, joka toimitti pallon varmasti maaliin ja samalla kavensi kauden viidennellä osumallaan tilanteeksi 2-1. Aika kuitenkin loppui RoPS:n osalta kesken ja näin kaikki kolme pistettä jäivät Pietarsaareen lopputuloksen ollessa 2-1 (1-0) Tilastojen valossa ottelu oli melko tasainen RoPS:n viedessä laukaukset 12-9, mutta koska onnistumiset ratkaisevat pelit, oli Jaro ottelussa maalin verran parempi.

Kun kolmannes Veikkausliigakaudesta 2013 on pelattu, Rovaniemen Palloseuran vierassaldo kertoo edelleen karua kieltään. Viidestä vieraspelistä joukkue ei ole saanut pistettäkään kotiinviemisiksi ja maalejakin otteluissa RoPS on onnistunut tekemään vain kaksi. Kotona sen sijaan joukkue pystyy haastamaan ja voittamaan joukkueen kuin joukkueen. RoPS:n käskyttäjä Kari Virtasen tuleekin maaottelutauon aikana miettiä tarkkaan, miten kotipelien hegemonia ja tekemisen meininki saadaan siirrettyä matkapeleihin ja tätä kautta kartutettua pistetiliä myös vierasotteluista. Pelkillä kotipeleistä hankituilla pisteillä sarjassa ei pitkässä juoksussa kovin korkealle sijoituta ja ennen kaikkea joukkueen tulee saada vieraskammo kumottua mahdollisimman nopeasti. Siihen joukkueella on kaikki edellytykset, koska RoPS:n kokoonpanosta löytyy tarpeeksi laatua tasaiseen pistetilin kartuttamiseen.

RoPS pitää neljä päivää taukoa joukkueharjoituksista ja palaa treenikentille koko joukkueen voimin taas tulevana perjantaina. Pieneen taukoon antaa mahdollisuuden maajoukkueen Valko-Venäjä -ottelut, joiden vuoksi seuraava kierros pelataan vasta 13.6. Silloin RoPS kohtaa klo 18:30 alkavassa vieraspelissä IFK Mariehamnin.