sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kannua nostelemaan

Lauantain Suomen Cupin välieräottelu Rovaniemen Palloseuran ja IFK Mariehamnin välillä piti sisällään monenlaista jännitettä. Maarianhaminalla oli ottelussa paljon tavoiteltavaa, sillä he eivät ole koskaan pelanneet Suomen Cupin loppuottelussa. RoPS kuitenkin voitti kamppailun murskalukemin 4-0 (0-0). RoPS pääsi näin ensimmäisen kerran 20 vuoteen Suomen Cupin finaaliin ja sai hyvää henkistä nostetta finaalipaikasta varmasti myös Veikkausliigan tuleviin otteluihin.

Kotijoukkue aloitti ottelun pirteästi vajaan 2200 silmäparin edessä, jopa pirteämmin kuin aikoihin, vaikka joukkue pelasikin ensimmäisen jakson vastatuuleen. Ensimmäiset reilut 25 minuuttia kotijoukkue pystyi pyörittämään peliä ja laukomaankin useasti kohti vieraiden maalia. Vierailijat menettivät avausjaksolla Pekka Lagerblomin loukkaantumisen takia. Ottelun avauspuoliskon ehdoton hahmo kentällä oli vieraiden puolustaja Darren Purse, joka ohjasi kokemuksellaan joukkueensa puolustuspeliä. Jakson loppupuoli sujuikin paremmin vierailijoiden osalta. Aivan puoliajan lopulla IFK:n Luis Solignac puski vapaasti avopaikasta, mutta pallo meni kotijoukkueen onneksi maalin ohi.

Ottelun toiselle puoliajalle tuli päättäväinen ja selvästi voiton tahtoinen kotijoukkue. Ottelun 54. peliminuutilla IFK:n pelaaja syötti puolustustilanteessa maalivahti Peter Enckelmanille, joka ilmeisesti vaistonvaraisesti otti pallon käsiinsä. Tilanteesta tuomittiin epäsuora vapaapotku ja IFK rakensi muurin maaliviivalle. Vapaapotku syötettiin Aleksandr 'Boris' Kokolle, joka sivalsi pallon maalin perukoille. Tämä maali selvästi vapautti kotijoukkueen peliä. Maalin jälkeen vierailijat löysäsivät puolustuspeliä ja alkoivat ottamaan riskiä pelin suhteen. Viisi minuuttia ensimmäisestä maalista pääsi RoPS:n Ndukaku Alison niittaamaan jo 2-0 luvut pitkän sivurajaheiton jälkeen. Seuraavan hyökkäyksen päätteeksi tilanne oli jo 3-0 Mika Lahtisen toimesta.

Tässä tilanteessa RoPS:n peli oli jo niin vapautuneen näköistä, että oli vain ajan kysymys milloin joukkue niittaa taululle 4-0 lukemat. Joukkue kuitenkin pelasi myös puolustuspelin järkevästi, pelaten pitkiä hyökkäyksiä. Tosin RoPS sortui jopa turhaan syöttelyihin maalintekotilanteissa. Kuitenkin erotuomarin antamalla lisäajalla RoPS:n tuore jamaikalaisvahvistus Akeem Priestley (kuvassa) sai nimensä maalintekijätilastoihin. Tämä olikin ottelun viimeinen onnistuminen ja näin peli päättyi kotijoukkueen 4-0 (0-0) kotivoittoon. Viime vuosina on saatu kuulla Rovaniemen keskuskentällä laulua - juna kulkee taas. Nyt RoPS:n kannattajat lähtevät Suomen Cupin finaaliin 28.9.2013 Helsinkiin, jossa vastaan asettuu Kuopion Palloseura. Tuleva finaali on KuPS:lle jo kolmas peräkkäinen, molemmista edellisistä finaaleista kuopiolaiset ovat joutuneet poistumaan hävinneenä osapuolena.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Kari Virtanen oli ylpeä pelaajistostaan. Virtanen haluaa kuitenkin löytää vielä puhtia maalintekoon Veikkausliigapeleissäkin. Virtanen toivoi joukkueensa tekevän jatkossa enemmän pelitilannemaaleja. Lauantaina RoPS teki kolme erikoistilannemaalia. Virtanen sanoi myös RoPS:n etsivän lisää pelaajia rinkiinsä siirtoikkunan aikana. ”Karo” sanoi lisäksi, että joukkue keskittyy nyt tiiviisti tuleviin Veikkausliigaotteluihin miettimättä vielä finaalia. RoPS:n kapteeni Antti Okkonen totesi lehdistötilaisuudessa kotijoukkueen esityksen olleen upea. RoPS pelasi hänen mielestään tasapainoisen esityksen ja teki tilanteista maalit hyvällä prosentilla.

IFK Mariehamnin valmentaja Pekka Lyyski totesi tuloksen olevan hirveä pettymys. Hän kuitenkin antoi onnittelut kotijoukkueelle. Lyyski kuitenkin harmitteli, että ottelun avausmaali syntyi kyseenalaisesta epäsuorasta vaparista. Lyyski kertoi joukkueensa puolustaneen kahdessa maalissa huonosti ja sanoi, että välieräottelu on joukkueelle peiliin katsomisen paikka. Englannin Valioliigastakin tuttu maalivahti Peter Enckelman kertoi lehdistötilaisuudessa, että Rovaniemi on vaikea paikka pelata. Enckelmanin mukaan ensimmäinen maali oli kyseenalainen, tuomitun epäsuoran vaparin vuoksi, mutta hänen mielestään ottelu ei ratkennut siihen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Antti Okkonen, hyvää ja varmaa peliä keskikentän pohjalla.

Teksti: I.N. & M.L.