torstai 30. huhtikuuta 2015

RoPS kauden avausvoittoon

Juha Pirinen viimeistelee maalin edestä kotijoukkueen toisen maalin.
Rovaniemen Palloseuran heikosti alkanut liigakausi sai käännöksen parempaan keskiviikkoiltana, kun joukkue voitti kotikentällään HIFK:n tasapainoisen esityksen jälkeen maalein 2-0 (1-0). Ottelua aurinkoisessa, mutta melko hyytävässä säässä oli seuraamassa 961 katsojaa. Voiton ansiosta RoPS nousi sarjataulukossa pois jumbosijalta ja tuloksen myötä joukkue voi alkaa luottavaisin mielin keskittymään sunnuntain Ilves -otteluun.

Abdou Jammeh sai luottoa ja vastasi siihen.
Kauden kolmella tappiolla aloittanut RoPS tuli otteluun muokatulla kokoonpanolla. Kapteeni Antti Okkonen oli siirretty oikeaksi pakiksi ja Abdou Jammeh (kuvassa) korvasi toisena topparina alkukauden avauksessa pelanneen Jarkko Lahdenmäen. Keskikentällä Moshtagh Yaghoubi pelasi nyt avauskokoonpanossa ja laidoilla viilettivät Juha Pirinen sekä Janne Saksela. Ottelun alussa RoPS pyöritti peliä pitkälti vasenta laitaa pitkin Pirisen kautta, mutta ensimmäisen tilanteen 8. peliminuutilla rakensi kuitenkin vierailija HIFK. Tilanteessa Fredrik Lassas pääsi laukomaan keskeltä, mutta Ville Iiskola RoPS-maalissa liimasi pallon varmasti näppeihinsä. Tämän jälkeen pelissä edettiin melko tasaisissa merkeissä, mutta huomattavaa oli kotijoukkueen selkeästi taistelevampi peli-ilme verrattaessa esimerkiksi viikontakaiseen Inter -pelissä kohdattuun pohjakosketukseen. Ottelun ensimmäistä maalia saatiin odottaa kuitenkin aina 45. peliminuutille, jolloin Pirinen pääsi syöttämään Sakselan keskeltä puolittain läpi. Tilanteessa nopea Saksela nosti pystyjuoksun päätteeksi pallon tyylikkäästi yli HIFK-vahti Carljohan Erikssonin ja taululla loistivat 1-0 lukemat. Pari minuuttia tämän jälkeen tuomari Tero Nieminen puhalsi ensimmäisen puoliajan päättyneeksi.

Kokolla oli työmiehen ilta kärjessä.
Toiselle puoliajalle tuli aktiivinen HIFK, joka saikin rakennettua vaarallisen paikan heti 47. minuutilla, mutta kunnon vetoa vierailijat eivät tälläkään kertaa saaneet aikaan. Kolme minuuttia tästä ja HIFK:llä oli toinen paikka, mutta kulmaa vaarallisempaa ei tästäkään lopulta syntynyt. Juuri viimeiset ratkaisut ontuivat vierasjoukkueen otteissa läpi kamppailun. Ottelun 56. peliminuutilla RoPS sai puoliajan ensimmäisen kunnon paikkansa. Tilanteessa Aleksandr Kokko (kuvassa) piti palloa vasemmalla nousun jälkeen pitkään etsien sopivaa syöttölinjaa. Lopulta Mika Mäkitalo löytyi keskeltä kenttää ja hänen noin 20 metristä lähtenyt vetonsa meni vain hivenen vasemmalta ohi HIFK-maalin. Kolme minuuttia tästä ja oli vieraiden vuoro päästä tilanteeseen. Hyökkääjä Pekka Sihvolan syöttö kuitenkin karkasi ratkaisevalla hetkellä ja näin RoPS säästyi suuremmilta uhkilta oman maalinsa edessä. Seuraava vaarallinen tilanne näki päivänvalonsa ottelun 67. minuutilla, kun kapteeni Okkonen pääsi oikealta ampumaan vaarallisesti. Peliväline otti vastustajan puolustajasta kuitenkin sen verran kimmoketta, että pallo leijaili hieman yli Erikssonin vartioiman HIFK-maalin. Tästä seurasi kulmapotku, jota meni antamaan Yaghoubi. Hänen kulmansa löysi Faith Friday Obilorin, jonka pusku kimposi lopulta maalin eteen aktiivisesti pelanneelle Piriselle, joka jatkoi pelivälineen varmasti maalin perukoille ja siirsi isännät ratkaisevan oloiseen 2-0 johtoon.

Janne Saksela varjostaa Joni Korhosta.
Kohta maalin jälkeen Pirinen siirtyi kotijoukkueen kannattajien antamien taputusten johdattamana vaihtoon ja kentälle kirmasi Vilim Posinkovic. 77. peliminuutilla oli toisen laiturin vuoro tulla vaihtoon, kun Simo Roiha korvasi kentällä Sakselan. Ja vielä 85. minuutilla kentällä paljon joukkueen eteen töitä tehnyt Kokko siirtyi vaihtoon ja nuori Olli Pöyliö pääsi kentälle näyttämään osaamistaan. Pari minuuttia tästä ja vierailijat saivat toisen puoliajan ensimmäisen kunnon laukauksensa Iiskolan vartioimaa maalia kohta. Vielä viime kaudella RoPS:ssa pyörähtäneen Jesse Ahosen laukaus ei kuitenkaan tuottanut vaikeuksia Iiskolalle ja näin tilanne säilyi 2-0:ssa. Näihin lukemiin ottelu myös päättyi ja kaikki kolme sarjapistettä jäivät ansaitusti Rovaniemelle. Voiton ansiosta RoPS avasi myös kauden pistesaldonsa.

Peli oli kokonaisuudessaan tasapainoinen esitys kotijoukkueelta lähes koko 90-minuuttisen. RoPS pelasi nyt yhtenäisenä ryhmänä jokaisen pelaajan taistellessa joukkueensa eteen. Kotijoukkue ratkaisi pelin paremman viimeistelyn kautta, kun taas HIFK tuhri lähes poikkeuksetta paikkansa huonoihin viimeisiin syöttöihin tai muihin heikkoihin ratkaisuihin. Aloituksessa pitkästä aikaa nähty Abdou Jammeh uhkui peli-iloa ja esittikin varsin vahvaa peliä varsinkin avausjaksolla puolustuksen keskustassa. Okkonen pelasi oudolla oikean puolustajan paikalla, mutta suoriutui tehtävästä hyvin. Nopeampia laitureita vastaan tälle paikalle kannattaa istuttaa mieluummin esim. Juha Pirinen, jolta löytyy RoPS:n kapteenia enemmän nopeutta. Toki Okkonen korvaa paljon kokemuksellaan ja pelinlukutaidollaan. Moshtagh Yaghoubi pelasi vahvasti parantaen peliään ottelun edetessä. Hänen erikoistilanteensa olivat alati vaarallisia ja tulevat tuottamaan ilonaiheita RoPS-kannattajille ja ongelmia tuleville vastustajille. Hän piti myös tunteensa hyvin kurissa, vaikka vieraskannattajat yrittivät omilla veisuillaan keskikenttämiestä hiillostaa. Laidoilla pelanneet Juha Pirinen ja Janne Saksela tekivät kovasti töitä molempaan suuntaan ja kärjessä Kokko teki hartiavoimin töitä läpi ottelun.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana sunnuntaina, jolloin joukkue kohtaa vieraskentällä tamperelaisen Ilveksen. Ottelu pelataan klo 16.00 alkaen ja se on samalla myös Ylen futiskierroksen pääottelu. Lähetys alkaa tv2:lla jo klo 15.40.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Juha Pirinen - 1+1 tehot ja kovasti töitä molempiin suuntiin.