maanantai 24. lokakuuta 2016

Tapahtumarikas tasapeli Rovaniemellä

Jarkko Lahdenmäki jatkoi hyviä otteitaan.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntai-iltapäivänä pelatussa Veikkausliigan 33. pelikierroksen ja samalla kauden päättävässä ottelussa kotikentällään helsinkiläisen HIFK:n. 1285 katsojan edessä pelattu peli oli 0-0 (0–0) lopputuloksesta huolimatta tapahtumarikas ja viihdyttävä kamppailu. Ottelun lopputuloksen ansiosta HIFK varmisti paikkansa Veikkausliigassa myös ensi kaudeksi. Kotijoukkueen sijoitus oli tasapelin myötä kuudes, mikä tietää yhtä ylimääräistä kotiottelua ensi kaudelle.

RoPS aloitti ottelun hyvällä miehityksellä. Poissa ottelusta olivat loppukaudesta loukkaantunut Antti Okkonen sekä  Antonio Reguero. Ville Saxman oli tässä pelissä jo penkillä, samoin Robert Taylor. Vierasjoukkueelta olivat sivussa Jere Piirainen, Emil Conti, Jukka Halme sekä Ville Taulo. Etukäteen myös Juho Mäkelän arveltiin puuttuvan pelaavasta kokoonpanosta, mutta hän oli kuitenkin mukana vierasjoukkueen miehityksessä.

Ottelu lähti käyntiin tasaisissa merkeissä. Kotijoukkue pelasi palloa määrätietoisesti maata pitkin, mikä oli ilo havaita ottelussa, jossa tuloksella oli vierasjoukkueella enemmän merkitystä. Kotijoukkue halusi kuitenkin näyttää, että keskuskentältä ei viedä pisteitä helpolla. 22. peliminuutilla John William Oluremi laukoi noin 25 metristä. Tomi Maanoja HIFK-maalilla torjui vedon eteensä sillä seurauksin, että RoPS:n Aapo Heikkilä pääsi jatkopalloon. Tilanteessa Maanojan pystyi kuitenkin estämään laiturin maalintekoyrityksen ja näin peli säilyi maalittomassa tasatilanteessa. Peli jatkui tästäkin eteenpäin samanlaisena RoPS:n vyöryttäessä peliä kohti vieraiden maalia. Puoliajan kääntyessä jo loppuminuuteille, pääsi Heikkilä keskittämään takatolpalle Janne Sakselalle. Tilanteessa Saksela ei kuitenkaan aivan saanut palloa haltuunsa ja näin tämä tilanne kuivui kasaan. Ensimmäinen 45-minuuttinen meni pallonhallinnan osalta aika lailla tasan, tosin RoPS laukoi huomattavasti enemmän maalia kohti. Mutta maaleja ensimmäisellä puoliajalla ei kuitenkaan nähty ja näin tauolle poistuttiin ns. kiikarilukemissa.

Aapo Heikkilä pelasi pitkästä aikaa avauksessa.
Toiselle puoliajalle tuli aktiivisempi HIFK. Joukkue pyrki painamaan palloa RoPS:n päätyyn entistä voimakkaammin. Siitä huolimatta ensimmäisen kunnon tilanteen sai kotijoukkue RoPS jo 47. minuutin kohdalla. Tällöin Mika Mäkitalon paikan peitti erinomaisella vastaantulollaan HIFK-vahti Maanoja. HIFK:n jatkaessa vyörytystään kohti rovaniemeläismaalia, sattui 54. peliminuutin kohdalla maalivahti Ricardolle harmittava virhe. Hän ei havainnut tilanteessa, että peliväline oli rangaistusalueen rajan ulkopuolella yhä edelleen hänen käsissään. Tilanteesta seurasi varoitus Ricardolle ja vapaapotku rangaistusalueen rajalta vierasjoukkueelle. Laukaus suuntautui kotijoukkueen onneksi kuitenkin ylitse maalin. Pelikellon lähestyessä 60. minuuttia, RoPS:n toppari Abdou Jammeh pelasti maalin synnyn lähes maaliviivalta. Toisen jakson alkupuoli sujuikin aikalailla vierasjoukkueen hallinnassa. Tämän jälkeen RoPS sai paremmin otetta peliin ja 67. minuutin kohdalla Mäkitalo pääsi laukomaan vaarallisesti. HIFK-vahti Maanoja torjui keskikenttämiehen yrityksen kuitenkin kulmaksi ja sitä seuranneen kulman jälkitilanteesta juuri kentälle saapunut Ransford Osei puski yli maalin. Reilun 70. minuutin kohdalla kentälle juoksi pitkään loukkaantuneena ollut yksi kannattajien suosikkipelaajista eli Ville Saxman. 81. minuutin kohdalla Robert Taylor puolestaan korvasi kentällä kovasti uurastaneen Aapo Heikkilän (kuvassa). Ottelun loppuhetkillä vastaiskupeliä esittänyt kotijoukkue oli päässä lävitse oikeata laitaa pitkin, mutta vierasjoukkueen Xhevdet Gela veti Sakselaa kädestä ja samalla ansaitsi itselleen keltaisen kortin. Vielä lisäajalla pallo oli RoPS-maalissa, mutta tilanne oli selvä paitsio ja näin maali jäi hyväksymättä. Näin ottelun tuominnut Kalle Mäkinen vihelsi pelin päättyneeksi tasatulokseen 0-0 (0-0).

Ottelu kuvasi hyvin RoPS:n loppukautta, peli oli monin paikoin hallussa, mutta lopullista ratkaisua ei hyökkäyspäässä saatu tehtyä. Kokonaisuudessaan RoPS pelasi kuitenkin yhden parhaista liigakausistaan ja tähän päälle vahvasti omalla tasollaan eurokentillä. Palloseura on myös kasvattanut pelaajia isompiin ympyröihin ja esimerkiksi sunnuntaina RoPS:n hyvästeli sinipaitoja ansiokkaasti palvellut maajoukkuemies Janne Saksela, joka siirtyy joulukuun alusta alkaen Hollannin pääsarjaan Sparta Rotterdamin vahvuuteen. Joukkueen täytyykin tehdä selkeitä täsmähankintoja ensi kaudeksi joukkueeseen ja RoPS:n käskyttäjä Juha Malinen vihjailikin pelin jälkeen uusista sopimuksista, mm. joukkueen hyökkäysosastolle.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Jarkko Lahdenmäki - Japi oli pelissä kuin muuri RoPS:n puolustuksessa jatkaen näin hyviä syyskauden otteitaan. Otteet lupaavat hyvää jatkoa hänen uralleen.