sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Palloseurojen välinen päättyi RoPS:n tappioon

Kulmatilanteessa ruuhkaa RoPS:n maalilla.
Rovaniemen Palloseuran voitokkaiden kotiotteluiden sarja sai päätöksensä lauantaina, kun Kuopion Palloseura ryöväsi kaikki kolme sarjapistettä ottelun lopussa Ats Purjeen tekemän maalin turvin. RoPS kova taistelu jäi näin palkitsematta ja tappion myötä sinipaidat ovat nyt Veikkausliigassa kahdeksannella sijalla. Hyvin koleassa toukokuisessa säässä pelattu ottelu sai houkuteltua lehtereille ainoastaan 1253 maksanutta katsojaa.

RoPS lähti otteluun tutussa tilanteessa, pelaajia puuttui kokoonpanosta ja osa mukana olevista ei ollut vielä 100% kunnossa. Esimerkiksi Eetu Muinonen on kärsinyt vatsataudista, mutta pystyi silti pelaamaan avauksessa. Lassi Järvenpää teki paluun pelaavaan kokoonpanoon, mutta tällä kertaa hän pelasi keskikentän oikeassa laidassa Anselmi Nurmelan jatkaessa oikeana laitapuolustajana. Vierasjoukkue KuPS:n tilanne ottelun alla oli sen sijaan erittäin hyvä, ainoastaan härkämäinen kärkimies Gbolahan Salami puuttui varoitustilin täyttymisen johdosta pelaavasta kokoonpanosta. Mielenkiintoista väriä mustakeltaiseen "kalakukkopaitaan" kentälle toi RoPS:n kannattajille erittäin tuttu ja heidän keskuudessaan arvostettu Ville Saxman, joka palasi näin viime kausien kotikentälleen KuPS:n väreissä.

Sani Kaitan taklauksen jälkimaininkeja.
Ottelu alkoi kotijoukkueen terävällä pelillä ja RoPS saikin kulmapotkun jo heti ottelun ensimmäisellä peliminuutilla. Tämän tilanteen vierailijat tosin pystyivät purkamaan väljemmille vesille. Pelin edetessä KuPS alkoi pääsemään entistä paremmin peliin mukaan ja joukkue näytti, miksi se on noussut Veikkausliigan kärkipäähän. 14. minuutin kohdalla tosin kotijoukkue pääsi hyvään paikkaan, kun Timo Stavitski syötti keskelle Saku Ylätuvalle, mutta keskikenttämiehen laukaus noin 16 metristä meni hieman Otso Virtasen vartioiman KuPS-maalin yli. Nelisen minuuttia tästä ja KuPS oli mennä ottelussa johtoon. Tällöin Joni Mäkelä pelattiin vasemmalta kaistalta läpiajoon, mutta vastaan tullut RoPS-vahti Antonio Reguero onnistui venyttämään palloon sen verran, että se meni aavistuksen oikealta maalin ohi. Tilannetta seuranneen kulman RoPS sai purettua David Addyn toimesta keskikentälle ja näin tilanne säilyi edelleen maalittomana. 23. minuutilla nähtiin kotijoukkueen Sani Kaitalta (kuvassa maassa) todella älytön takaapäin taklaus Mäkelän jaloille keskialueen tuntumassa, josta keskikenttämies selvisi kuin selvisikin vain keltaisella kortilla. Tämän jälkeen katsomosta kuului vaihtohuuteluita ja näistä RoPS:n käskyttäjä Juha Malinen ei selvästikään ollut iloinen 500. liigaottelussaan. Puoliajan loppupuolella KuPS rakenteli vielä vapaapotkuista pari hyvää paikkaa, mutta Ruben Gabriel ja Nikko Boxall eivät näistä onnistuneet. Näin tauolle siirryttiin 0-0 lukemissa.

Ylätupa ja Eze näyttävät suunnan.
Ottelun toinen puolisko alkoi vierasjoukkue KuPS:n hienoisessa hallinnassa, joskin RoPS iski vastaan aina kun tilaisuuden sai ja kentällä joukkueen peli oli aktiivisempaa kuin esim. keskiviikon voitollisessa JJK-ottelussa, jossa RoPS:n peli käytännössä loppui toisella 45-minuuttisella. 52. minuutilla Mäkelä oli jälleen yrittämässä, mutta tälläkin kertaa RoPS-vahti Reguero onnistui vangitsemaan pelivälineen hyppysiinsä. 63. minuutilla kotijoukkue rakensi todella hyvän paikan Ezen ja Ylätuvan (kuvassa) toimesta, mutta KuPS:n puolustus onnistui puolustamaan tilanteen kulmaksi. Tilanteen jälkeen RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Cem Felek viiletti laitaan Järvenpään tilalle. Kaksi minuuttia tästä ja Eze syötti päätyrajan tuntumasta pallon kohti maalin edustaa, mutta jatkajia tilanteessa ei ollut ja näin KuPS pääsi purkamaan vaarallisen tilanteen pois maalinsa suulta. 74. minuutilla Muinonen hölkkäsi vaihtoon ja hänet kentällä korvasi Robert Taylor. 77. minuutilla keskiympyrän tienoilla nähtiin aikamoinen "kalapaliikki", kun hieman epäselvässä tilanteessa RoPS:n pelaajat Ivan Tatomirovicin johdolla näkivät KuPS:n pelaajan iskeneen kyynärpäällä ja vieraat taas näkivät tilanteen toisin. Ottelua välillä erittäin epätasaisesti tuominnut Toni Pohjoismäki jutteli pitkään ja hartaasti avustavien erotuomareiden kanssa ja lopulta peliä jatkettiin KuPS:n vapaapotkulla.

Taistelupari Purje-Tatomirovic.
83. minuutilla RoPS teki viimeisen vaihtonsa, kun Simo Roiha korvasi kentällä Stavitskin. Ja minuutti tästä ja ottelun avausmaali näki päivänvalon. Tilanne syntyi Roihan turhasta pallonmenetyksestä, jonka jälkeen vieraiden Urho Nissilä kuljetti pelivälineen kohti RoPS:n maalivahdin aluetta syöttäen sen vasemmalle Ilmari Nissiselle. Laituri Nissinen keskitti vasemmalta kaistalta hienosti vapaaseen paikkaan takatolpalle, josta Purje (kuvassa) jatkoi pallon täysin ilman estelyitä maalin oikeaan nurkkaan. Näin tilanne oli 0-1. Maalin jälkeen RoPS sai vielä yritystä päälle ja esimerkiksi Taylor pääsi 90. minuutilla tälläämään painavan laukauksen reilusta 25 metristä, mutta veto suuntautui yli KuPS-maalin. Kun lisäaikaa oli pelattu noin nelisen minuuttia, vihelsi Toni Pohjoismäki ottelun päättyneeksi 0-1 (0-0) lukemiin.

Ottelun ratkeaminen pallonmenetyksestä seuranneeseen maaliin näkyi RoPS-pelaajien kasvoissa ottelun päätyttyä. Kova taistelu ei tuonut tulosta edes tasapelipisteen muodossa. RoPS:n Eetu Muinonen totesikin pelin jälkeen, että ottelu olisi voinut päättyä kummin päin vain, mutta kotipelit pitäisi pystyä kääntämään voitoksi. KuPS oli vastustajana muutaman napsun keskiviikon vatustajaa JJK:a kovempi ja pystyi kuin pystyikin vääntämään Rovaniemeltä vierasvoiton lopun maalin turvin. RoPS sen sijaan ei viikon toisessa ottelussaan onnistunut enää viimeistely-yrityksissään ja varsinkin hyökkäyspäässä monet syötöt karkailivat vähän minne sattuu. Pallosta myös luovuttiin monesti turhan hosumisen johdosta liian nopeasti tai se menetettiin Ezen jäädessä yksin pitämään palloa liian kauaksi aikaa tai laitureiden menetettyä se turhan helposti. Voidaankin sanoa, että joukkueen kokemattomuus ja lukuisat poissaolot näkyvät välillä selvästi RoPS:n pelissä. Seuraavan kerran Palloseura pääsee pisteiden metsästykseen jo ensi viikon keskiviikkona (31.5.), jolloin sinipaidat matkustavat Ahvenanmaalle IFK Mariehamnin vieraaksi. Ottelu pelataan Wiklöf Holding Arenalla klo 18.30 alkaen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: David Addy - laitapakki alkaa päästä vauhtiin, lukuisia katkoja, nopeita nousuja sekä hyvää pelin avausta.