lauantai 21. lokakuuta 2017

RoPS kaatui selvin numeroin

Perjantai-illan peli pelattiin melko hyisissä olosuhteissa Rovaniemen keskuskentällä.
Rovaniemen Palloseuran kauden viimeinen kotiottelu IFK Mariehamnia vastaan alkoi monin juhlallisuuksin ja palkitsimisin, mutta itse pelistä ei kotijoukkueelle tai sen kannattajalle jäänyt paljoakaan käteen. Perjantai-iltana muutaman asteen pakkaskelissä pelatussa ottelussa loppunumerot taululla olivat peräti 0-3 (0-1), jotka eivät jättäneet selityksille varaa. Ottelua seurasi paikan päällä 1385 maksanutta katsojaa.

RoPS pääsi perjantain kamppailuun hyvästä tilanteesta, sillä mm. Ivan Tatomirovic oli jälleen mukana pelikiellon jäljiltä, tosin penkkivahvuudessa. Myös koko kauden loukkaantumisen takia sivussa ollut Aapo Heikkilä teki paluun joukkueen vahvuuteen ja pääsi pelaamaankin viimeiset peliminuutit ottelusta. Tiukasti europeleihin oikeuttavista sijoituksista vielä taisteleva IFK Mariehamn matkasi Napapiirille niin ikään hyvässä terveystilanteessa ja mukana olivat mm. Veikkauliigan maalipörssiä johtava Aleksei Kangaskolkka ja RoPS:n väreistäkin tuttu maajoukkueen vahvuuteen viime aikoina noussut Albin Granlund. Poissa joukkueesta olivat Robbin Sellin sekä Rezgar Amani.

Reguerolla piti kiirettä.
Ottelu alkoi vauhdilla. MIFK:n Kangaskolkka laukoi heti avauspotkusta korkean kaaripallon kohti Antonio Regueron (kuvassa) vartioimaa RoPS-maalia. Tämän espanjalainen nappasi hyppysiinsä, vaikka jäinen kenttä suht helppoa torjuntaa astetta vaikeammaksi tekikin. Tämä tilanne ei kotijoukkuetta kohmeesta kuitenkaan herättänyt, sillä heti seuraavasta tilanteesta saarelaiset iskivät ottelun avausmaalin. Kangaskolkka pääsi uudestaan palloon ja syötti vikkelän Robin Sidin keskeltä läpi. Sid nousi maalivahdin alueelle ilman suurempia estelyitä ja sijoitti pelivälineen varmasti maalin vasempaan alakulmaan. Tilanne ensimmäisen peliminuutin jälkeen oli 0-1, katastrofialku kotijoukkueelle. Maalin jälkeen RoPS alkoi heräämään otteluun, mutta pelinrakentelu erittäin liukkaalla keskuskentällä oli sinipaidoille vaikeaa. Kuudennella peliminuutilla kotijoukkue sai rakennettua vaarallisen tilanteen kulmasta, mutta onnistumisia ei tästä nähty. Jo seuraaalla minuutilla MIFK:n Brian Span pääsi puskemaan vaarallisesti, mutta laiturin yritys meni hieman maalin yli. Tämän jälkeen joukkueet hakivat asetelmia kentällä ja seuraava kunnon paikka nähtiin 17. peliminuutilla. Tällöin kotijoukkueen kulmatilanteessa pallo tuli lopulta Lassi Lappalaiselle, jonka veto noin 16 metristä meni kuitenkin hieman vasemmalta maalin ohi.

Saarelaisten "bussiasetelma" piti RoPS:n poissa maalipaikoilta.
Pelin edetessä RoPS:n hyökkäyspeli oli melko vaisua. Tähän vaikutti myös MIFK:n tarkka joukkuepuolustus, mikä piti kotijoukkueen pelaajat poissa maalintekosektorilta. 23. minuutilla Sid pääsi jälleen laukomaan melko vapaasti noin 12 metristä, mutta Reguero liimasi kärkkään kärkimiehen yrityksen hyppysiinsä. 30. peliminuutin kohdalla Sid puolestaan tarjoili Kangaskolkalle noin reiluun 12 metriin keskelle, mutta joukkueen ykköskärki jatkoi pallon käytännössä tyhjän maalin ohi tilanteessa, johon Reguero ei enää olisi ehtinyt mukaan. RoPS selvisi tästä säikähdyksellä ja pääsi kolme minuuttia myöhemmin yrittämään tasoitusta vapaapotkusta. Anselmi Nurmelan kentän oikealta sivulta lähettämä vapaapotku tavoitti ensin Juuso Hämäläisen pään. Topparin jatko löysi maalin edestä Simo Roihan, mutta kärkimiehen pusku suuntautui yli Marc Nordqvistin vartioiman MIFK-maalin. Vielä avausjakson loppuhetkillä Nathaniel Will pääsi yrittämään tasoitusta rangaistusalueen laidalta lähteneellä yrityksellään, mutta pallo leijaili selvästi maalin yli ja ohi. Näin tauolle siirryttiin 0-1 lukemissa.

Simo Roiha pelasi 80. minuuttia.
Toisen 45-minuuttisen alkuun RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Juho Hyvärinen korvasi Lassi Järvenpään vasempana laitapakkina. Hyvärinen toikin heti alusta alkaen hyvää energiaa vasemmalle kaistalle. Ensimmäinen paikka tuli tälläkin puolijalla vieraille. 52. minuutilla Span pääsi laukomaan vajaasta kymmenestä metristä, mutta tämä onnistuttiin blokkaamaan kulmaksi, jonka Reguero lopulta nyrkkeili väljemmille vesille. 59. minuutilla MIFK:n kulman jälkeen pallo oli jo menossa maaliin, mutta viivamiehenä ollut Eetu Muinonen puski pallon maaliviivan tuntumasta pois ja näin tilanne säilyi 0-1:ssä. Pari minuuttia tästä ja Span tykitti 18 metristä vain noin metrin vasemmalta maalin ohi. 72. minuutilla nähtiin sitten ottelun lopullinen ratkaisu. RoPS-toppari Hämäläisen pusku omalla alueella epäonnistui täydellisesti ja pallo tuli suoraan Sidille, joka jatkoi pelivälineen hyökkäyspartnerilleen eli Kangaskolkalle. Tämä ei lahjapaikasta erehtynyt, vaan laukoi pallon varmasti maalin vasempaan kulmaan ja taululle lukemiksi 0-2. 76. minuutilla puolestaan laituri Joel Mattsson tälläsi pallon tolppaan ja pari minuuttia tästä Reguero oli jälleen täystyöllistetty MIFK:n saadessa kaksi kulmapotkua peräjälkeen. 80. minuutilla RoPS yritti saada vielä jonkinmoista ryhtiliikettä aikaan vaihtamalla Roihan (kuvassa) tilalle kärkeen Sakari Tukiaisen. 87. minuutilla Heikkilä kirmasi kauden ensimmäiseen liigaotteluunsa korvaamalla kentällä Willin. Lopussa kotijoukkue saikin aikaan pientä painetta vastustajan maalille, mutta kun pelikello oli jo täynnä, iski MIFK vielä kolmannen maalin Spanin toimesta. Näihin lukemiin ottelu myös päättyi ja saarelaisten ilotulitusta seurasi keskuskentällä safarifirman järjestämä tulitus, johon veikkausliigakausi päättyi Rovaniemen keskuskentällä kauden 2017 osalta.

Kokonaisuudessaan MIFK oli ottelussa koko ajan askeleen edellä kotijoukkuetta, joka ei saanut VPS-ottelun kaltaista hurmosta enää aikaan. Saarelaiset puolustivat sinipaidat lähes aseettomiksi ja esim. Granlund pystyi pitämään Timo Stavitskin pihdeissään suurimman osan ottelusta. Näin ottelusta ei tuloksen kannalta tullut ikimuistoista valmentaja Juha Maliselle, joka ottelun jälkeen myönsikin vastustajan paremmuuden. Tappion myötä RoPS on nyt sarjassa seitsemäntenä ja tulee sijoittumaan lopputuloksissa sijoille 7-9, mikä kaikki kauden tapahtumat huomioiden on hyvä saavutus joukkueelta, vaikka viimeinen kotiottelu aika vaisun kuvan sinipaitojen pelistä jättikin. Viimeisellä liigakierroksella RoPS matkaa Helsinkiin liigamestari HJK:n vieraaksi. Ottelu pelataan Töölön jalkapallostadionilla lauantaina 28.10. klo 14.00 alkaen. Viimeksi sinipaidat yllättivät Klubin vieraskentällä, miten käy kauden finaalissa?

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Lassi Lappalainen - laituri pelasi jälleen monipuolisesti haastaen vastustajia ja jakaen palloa hyvin eteenpäin.