sunnuntai 1. lokakuuta 2017

RoPS palasi takaisin voittokantaan

RoPS:n erikoistilanteet olivat lauantaina vaarallisia.
Rovaniemen Palloseura sai lauantaina pitkään kaivatun voiton takataskuunsa, kun jyväskyläläinen JJK kaatui Rovaniemen keskuskentällä 1302 katsojan edessä lukemin 2-0 (1-0). Ottelun tehomiehinä häärivät kaksi maalia iskenyt Lassi Lappalainen sekä laidallaan vastustajaa pilkkanaan pitänyt Timo Stavitski. Voiton myötä RoPS nousi sarjassa peräti seitsemänneksi, JJK:n asema liigan hännillä alkaa sen sijaan käymään tukalaksi.

Kotijoukkue RoPS lähti otteluun melko tutulla kokoonpanolla. Vahvuudesta puuttui ainoastaan sanallisesta avautumisestaan tuomarille kolmen ottelun pelikiellon saanut Ivan Tatomirovic sekä ns. pitkäaikaispotilaat. Vierasjoukkue JJK matkasi pohjoiseen lähes parhaalla kokoonpanollaan, sillä mukana olivat mm. Sasa Jovovic, Gael Etock, Hindrek Ojamaa sekä aina tunteita herättävä Tommi Kari.

Kotijoukkue juhlii ottelun avausosumaa.
Ottelu alkoi terävästi ja jo heti ensimmäisellä minuutilla vieraat olivat päästä hyvään paikkaan, mutta RoPS:n nuori laitapuolustaja Juho Hyvärinen ehti tilanteeseen ensimmäisenä ja näin keskuskentälle saapuneet katsoja saivat huokaista helpotuksesta. Tämän jälkeen sinipaidat ottivat pelin haltuunsa ja alkoivat vyöryttää hyökkäyksiä kohti Teppo Marttisen vartioimaa JJK-maalia. Viidennellä peliminuutilla RoPS sai kulman vasemmalta ja sitä antamaan meni tuttuun tapaan Anselmi Nurmela. Laitapuolustajan kulma löysi takatolpalta Hyvärisen pään, mutta nuorukaisen pukkaus suuntautui hieman tolpan väärälle puolelle. Heti seuraavalla minuutilla pallo pelattiin oikealle laidalle Stavitskille, joka vikkelän nousun päätteeksi keskitti matalan ja tarkan syötön maalin eteen Lappalaiselle, joka jatkoi pelivälineen varmasti ohi Marttisen maalin oikeaan kulmaan ja näin tilanne oli 1-0! Minuutti maalista ja Stavitski oli jälleen vauhdissa syöttäen pallon boksiin, mutta Nathaniel Will ei kuitenkaan osunut hyvässä paikassa palloon ja tilanne kuivui kasaan. Tämän jälkeenkin peli pysyi selkeästi kotijoukkueen hallinnassa, vaikka esim. Jovovic pääsi pari kertaa kohtuulliseen laukaisupaikkaan. Nämä tilanteet RoPS-puolustus Antonio Regueron johdolla hoiti kuitenkin varmasti. 22. minuutilla kotijoukkue rakensi supervaarallisen tilanteen Nurmelan antamasta kulmasta. Pallo tuli jälleen Hyväriselle maalin takakulmalle, josta laitapuolustaja jatkoi päällään maalin eteen suoraan Simo Roihalle. Kärkimiehen ruuti oli kuitenkin märkää hänen vetonsa mennessä metrikaupalla maalin yli, vaikka aikaa ja tilaa parempaan ratkaisuun olisi ollut tarjolla. Puoliajan loppua kohti peli hieman tasaantui, mutta silti RoPS oli viheriöllä se joukkue, joka pystyi rakentamaan kunnon tilanteita. Varsinkin Stavitski oikeassa laidassa aiheutti harmaita hiuksia vastustajan pelaajille, jotka eivät millään saaneet nuorta laituria aisoihin. Koska maaleja ei enää loppuminuuteilla nähty, siirryttiin ottelussa vartin tauolle lukemissa 1-0.

Lappalainen osui kahdesti.
Toisen 45-minuuttinen alkoi siitä, mihin jäätiin eli kotijoukueen painostuksella. 48. minuutilla RoPS sai vapaapotkun noin 20 metristä, mutta Roihan laukaus kilpistyi suoraan muuriin ja näin tilanne kuivui kasaan. Pari minuuttia tästä ja Stavitski tarjoili jälleen maalille oivan syötön Roihalle. Kärkimies jatkoi pelivälineen kantapäällään takaa tulleelle Lappalaiselle (kuvassa), jonka vedon Marttinen torjui kuitenkin varmasti. Pelin edetessä JJK alkoi saamaan enemmän ottelun juonesta kiinni, mutta seuraavakin vaarallinen paikka tuli RoPS:lle. Tunnin kohdalla Roihan nousun ja laukauksen päätteeksi kotijoukkue sai jälleen kulmapotkun. Nurmelan jatko löysi Juuso Hämäläisen, mutta hänen laukauksensa maalin edestä JJK-puolustus onnistui osin tuurilla ja osin taidolla blokkaamaan. Viimeinen puolituntinen näytti sen, että JJK yritti vängällä päästä peliin takaisin mukaan ja onnistuikin saamaan pari paikkaa RoPS:n vetäytyessä hieman alaspäin ja kytätessä nopeita vastaiskun paikkoja. 82. minuutilla nähtiin sitten ottelun lopullinen ratkaisu. Nurmelan sivurajaheitto tavoitti vauhdista Roihan, joka hienosti chippasi pallon ohi puolustajan ja laukoi sen jälkeen suoraa. Marttinen onnistui tämän vielä torjumaan, mutta pallo tuli tilanteessa Lappalaiselle, joka hieman vaikeasta asennostakin pystyi kääntämään laukauksensa kohti maalin takanurkkaa, jonne peliväline vastustamattomasti upposikin. Näin tilanne oli 2-0! Maalin jälkeen RoPS pelasi osin aikaakin käyttämällä kaikki vaihtonsa. 85. minuutilla Sakari Tukiainen korvasi kärjessä Roihan, 87. minuutilla Lassi Järvenpää juoksi kentälle Willin tilalle ja vielä 90. minuutilla Sani Kaita teki poikkeuksellisen tempun eli tuli kentälle Eetu Muinosen tilalle. Lopun neljän lisäaikaminuutin aikana ei enää ihmeitä nähty ja näin Rovaniemen keskuskentällä peli päättyi lukemiin 2-0 (1-0).

Voiton myötä RoPS nousi sarjassa siis jo seitsemänneksi ja varmisti käytännössä liigastatuksensa myös ensi vuodeksi. Eroa karsijan paikalla olevaan HIFK:iin on nyt kymmenen pistettä, kun neljä pelikierrosta on pelaamatta. Tosin RoPS:n käskyttäjä Juha Malinen suuntasi pelin jälkeen katseensa liigapaikan säilyttämisen sijaan kamppailuun jopa kuudennesta sijasta, minne joukkueella on matkaa viisi pistettä. JJK:lle tappio oli karvas, sillä joukkue on nyt kuusi pistettä perässä helsinkiläisiä ja suora tippuminen divariin on taas askeleen lähempänä. Kokonaisuudessaan RoPS pelasi lauantai-iltana erittäin järkevästi ja laidoilla nuoret Stavitski ja Lappalainen olivat hyvässä vedossa. Stavitski omaa kansainvälisen tason nopeuden, jota hän tällä kehittymisvauhdilla pääsee hyödyntämään tulevina vuosina Veikkausliigaa suuremmissa ympyröissä. Myös Lappalainen näytti, että pelaajassa on paljon potentiaalia ja että hän pystyy viimeistelemään paikoistaan maaleja hyvällä prosentilla. Huomioitavaa on myös muun joukkueen vahva pelaaminen. Esimerkiksi keskikentällä Antti Okkonen, Will ja Muinonen pelasivat vahvasti kumpaankin suuntaan. Reguerolla puolestaan oli yksi helpoimmista iltapuhteista tällä kaudella, sillä espanjalainen ei joutunut esittämään ainuttakaan huipputorjuntaa ottelussa.

Voiton ja maajoukkuetauon myötä joukkue pitää nyt muutaman päivän vapaata, tosin useampi joukkueen pelaajista on kutsuttu nuorten maajoukkuepeleihin eli heillä kiire jatkuu. Seuraavna kerran Veikkausliigassa RoPS pelaa kuitenkin vasta torstaina 12.10., jolloin sinipaidat matkustavat Kuopioon, jossa vastaan asettuu kovassa iskussa oleva sarjakakkonen Kuopion Palloseura. Ottelu pelataan Savon Sanomat Arenalla klo 18.30 alkaen.

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Timo Stavitski - laituri oli mukana oikeastaan kaikissa kotijoukkueen vaarallisissa tilanteissa ja piti nopeudellaan vastustajaa pilkkanaan. Nostanut huimasti tasoaan kauden edetessä.